Bal çeşitleri, arıların yaptığı balın içeriğine göre farklılık göstermektedir. Monofloral bal, tek bir bitki ya da çiçek türünden elde edilen nektarlar ile arıların yaptığı bal çeşitlerini ifade etmektedir. Monofloral bal çeşitleri; lavanta balı, ıhlamur balı, keven kekik balı, kestane balı gibi çeşitlerdir. Bu ballar, tek bir tür bitkiden elde edilmektedir. Polifloralı bal ise, birçok çiçeğin nektarlarından elde edilen bal türüdür. Bu bal; Akasya, anason, ayçiçeği, diken, geven, harnup, hayıt, ıhlamur, kanola, karaçalı korunga, körigen, mezla, okaliptüs gibi 600’e yakın çiçek türünden oluşabilmektedir. Görüleceği üzere Türkiye’nin ballı bitki konusundaki zenginliği, bir araya getirilince eşsiz lezzete sahip ballar kavanozlamak mümkün olmaktadır.
APİTERAPİ NEDİR?
Apiterapi; bal, polen, propolis, arı sütü, arı ekmeği, arı zehiri, apilarnil ve balmumu gibi arı ürünleriyle yapılan tedavi yöntemidir. Kelime anlamı olarak bal arısı anlamına gelen apis mellifera ile tedavi anlamına gelen therapia kelimelerinin birleşiminden meydana gelmektedir.
HAM BAL NEDİR?
Ham bal, yüksek ısıl işlem görmediği ve filtre edilmediği için vitaminler, enzimler, antioksidan, antimikrobiyal maddeler ve polen içeriğinden hiçbir şey kaybetmez, besin değerini korur.
- Market raflarındaki ballara uygulanan ısıl işlem ile baldaki enzimler ve mikroorganizmalar yok edilerek raf ömrü uzatılmaktadır. Yüksek ısı ile ısıtılan bu ballar pastörize edilince ph derecesi yükselir ve balda ki en büyük tehlike HMF oluşur ve vücuda zararlı olabilecek bir bal haline gelebilmektedir.